Veiligheid

Het thuisfront vroeg om contact houden via Facebook. Het hotel heeft een goede beveiligde WiFi verbinding en inloggegevens daarvoor beschikbaar gesteld dus kan ik aan die wens voldoen. Daartoe moet ik wel eerst Facebook installeren op mijn nieuwe smartphone. Als ik inlog met mijn account vindt FB dat er iets vreemds is. Ik log in via een andere locatie, hebben ze bemerkt. Dat kan kloppen, ik ben vele duizenden kilometers van huis. Of FB dat merkt of zich alleen baseert op een ander IP-adres weet ik niet, maar FB doet het voorkomen dat het in mijn belang is dat er gecheckt wordt of ik ben wie ik ben. Ik krijg daartoe een paar foto’s voorgelegd van FB-vrienden. Ze hebben die foto’s ‘getagt’ en of ik maar even uit een lijstje namen wil kiezen van wie die foto is. Nu heb ik een probleem, want ik ben niet zo kritisch met ‘vrienden’ op FB maken. Bijna iedereen die ‘vriendschap’ vraagt krijgt die ook. Dat mag eigenlijk niet van FB heb ik vorig jaar gemerkt toen ik even spontaan vele leuke mensen uitnodigde om vriend te worden. Iemand had kennelijk geklaagd dat hij of zij mij niet kende en hupsakee, FB gaf me een fikse waarschuwing en uitleg dat FB alleen bedoeld is om contact te onderhouden met mensen die je echt kent.
Met die fototags laten ze me nu zien hoe ernst het FB is met die regel. Kennen met naam en toenaam is niet genoeg, ik moet hun gezichten goed kennen.
Ik kies meteen de eerste naam verkeerd. Gelukkig komen er ook echt goede bekenden ‘langs’ en na 12 fototesten heeft FB besloten dat ik ben wie ik zeg te zijn. In mijn belang, beweert FB.

Het thuisfront had ook gevraagd om filmpjes van specifieke plaatsen. Dus wil ik zo’n filmpje via YouTube plaatsen om daarna o.a. te ‘sharen’ via FB.
YouTube is eigendom van Google en zodra ik inlog vindt Google dat er iets verdachtst plaatsvindt met mijn account. Ook Google merkt dat ik vanaf een andere locatie inlog. Een paar jaar geleden wilde ik voor het eerst een filmpje langer dan 15 minuten uploaden bij YouTube. Dat kon niet, tenzij ik ging betalen voor mijn Youtube (nu Google) account of.. mijn telefoonnummer gaf. Met tegenzin koos ik voor dat laatste en dat blijkt nu een gelukkige keuze.
Of ik even mijn telefoonnummer wil geven dan zal Google me een sms sturen en dan krijg ik een verificatiecode. Zo geschiedt en zo vindt ook Google even later dat ik ben wie ik zeg te zijn.
Gelukkig maar.
Of toch niet?
Met dit soort beveilingseisen in ‘mijn belang’ hebben die sociale media organisaties steeds meer gegevens in handen waardoor ook mijn laatste stukjes privacy aan het verdwijnen zijn.

Op weg hierheen zijn al mijn paspoortgegevens in Internationale computers ingevoerd, heb ik mijn verblijfplaatsen in het land van bestemming moeten opgeven, vingerafdrukken afgeven, in een camera moeten kijken die zo dichtbij stond dat ik vermoed dat er ook een irisscan is gemaakt enz. enz.

Veiligheid is inmiddels een synoniem voor privacyaantasting.

De plek waardoor veiligheid wereldwijd een hot issue werd: Ground Zero

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s