Plukken

Elk jaar pluk ik lindebloesem van dezelfde bomen. Ze staan met z’n drieën in het park en hun takken hangen elk jaar een stukje lager zodat het plukken steeds eenvoudiger gaat. Het is een tijdrovend werkje en ondertussen komen mensen van allerlei rangen, standen en pluimage langs. Iedereen kijkt. Sommigen openlijk verbaasd. Een enkeling, meestal een vage kennis, vraagt wat ik sta te doen. Plukken, evident toch?
Ze bedoelen eigenlijk waarom ben je dat aan het doen? Wat ga je er mee doen? Wat is het dat je staat te plukken? Ik laat ze graag een beetje raden.
Er zijn nog steeds niet zoveel mensen die kruidenthee drinken merk ik, en nog minder van lindebloesem.
En maar heel weinig mensen kennen namen van bomen, laat staan die van de Linde.
En zelf plukken? Dat doe je toch niet als stadsmens?
Fruit en noten van bomen en struiken worden in de stad nog vooral geplukt door mensen van niet-Nederlandse origine. De Nederlanders die plukken of rapen in en rond de stad hebben bijna altijd een uitkering.
Je zou bijna gaan denken dat zelf oogsten is voorbehouden voor mensen met lage inkomens. Of zouden anderen er geen tijd voor hebben?
Stedelijk groen wordt steeds meer uitgebreid met eetbare soorten. Wie dat ook gaan plukken en oogsten, het lijkt me in ieder geval goed voor minder vervreemding van de natuur en ons voedsel.

Twee jaar geleden kwam ik in de herfst het park in en zag de drie linden beschenen door de zon, waardoor hun geel geworden bladeren van goud leken. Terwijl ik ze stond te bewonderen lieten de drie bomen ineens gelijktijdig veel van die bladeren los. Een wondertje, want het was volkomen windstil op dat moment. En een wondertje van schoonheid, die dwarrelende gouden bladeren die schitterden in de zon. Nog steeds denk ik dat de bomen die ik telkens bedank voor hun bloesem, mij op die manier verwelkomden.

3 thoughts on “Plukken

  1. Mooi verhaal. En wat was de reden van kappen van die derde linde boom? Ik kom nu in de bres voor ‘mijn’ lindeboom, die net met zijn stam in de tuin van de buren staat.. Ik maak bezwaar tegen de kapvergunning die de gemeente aan de buren hebben verleend. Is namelijk heel goed te snoeien, waardoor zij het verlangde licht in huis kunnen krijgen en de buurt en de bijen mogen blijven genieten van de Linde!

    • Eerlijk gezegd Jetske weet ik die reden niet zo goed. Misschien vinden ze 3 bomen zo dicht op elkaar teveel in het park. Ik weet wel dat sedert die derde boon gekapt is, de overgebleven bomen last hebben van een of ander insect dat blad en bloesem heel kleverig maakt. Net of de bomen huilen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s