Propaganda

Op de dag dat de hele wereld het relaas hoort van Ali uit Irak, die als enige een massaslachting door ISIS overleeft, zie ik in socia media een foto van ISIS strijders op pick-up cars waarvan er een op zijn arm een tattoo heeft van de US Army. Maakt ISIS expres zo’n tattoo om te misleiden? Is de man een overloper? What the fuck! is going on????

Gelukkig, iemand heeft dit helemaal uitgezocht: de tattoo blijkt vals. Hij is op die arm gefotoshopt o.i.d.. De oorspronkelijke beelden komen van een nieuwsitem van Al Jazeera  van 15 juni dit jaar. De strijder heeft op die beelden geen tattoo. Wie doet zoiets? Wat denkt die vervalser te bereiken met deze misleiding? What the f*ck! is going on????

Minister Timmermans gaat wellicht een soort ‘tweede man’ worden in Brussel is het nieuws. Maar juist zijn zo geroemde gloedvolle toespraak over de MH17 ramp zou een grote leugen zijn. De MH17 zou van de route zijn afgeweken omdat de piloot opdracht kreeg te dalen van 11 km naar 10 km hoogte om een botsing met een ander vliegtuig te vermijden. Dat vliegtuig zou een militair vliegtuig van Oekraïne zijn geweest dat de MH17 neerhaalde. Dat is een heel andere lezing dan een van de grond afgeschoten projectiel… WTF! is going on????

Dagelijks kom ik dit soort tegenstrijdig nieuws tegen. Officiële en officieuze versies. Propagandamachines van overheden, financiële instellingen, grote bedrijven enz. draaien overuren. Maar ook steeds meer nieuwssites van allerlei pluimage doen hun plasje over nieuws’feiten’. Wie spreekt er nu de waarheid? Wie liegt er? Internet wordt niet alleen gebruikt voor meer openheid en informatie, maar ook steeds meer om verwarring te zaaien.

De meeste socia media gebruikers zal het een worst wezen. We delen en liken gewoon van elkaar wat we toegestuurd krijgen en als het even kan alleen de kleine sociale dingen uit ons eigen leven. Dat er ook met die informatie van alles wordt gedaan vergeten we daarbij liever.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s