Oneerlijk schuim

We zijn massaal gehersenspoeld. Door reclamemedia o.a.. Over tal van al dan niet arbitraire zaken, maar ik wil me nu beperken tot het idee dat schoonmaken dient te gebeuren met middeltjes die schuimen. Een eigenaardig idee, dat zeker niet altijd zo geweest is en al helemaal niet voor baden. Cleopatra schijnt graag te hebben gebadderd met ezelinnenmelk en ook olie in je badwater is lang aangezien voor lekker luxe verwennerij. Tegenwoordig staan we vaker onder de douche dan dat we in bad liggen en de keur aan doucheproducten is inmiddels enorm.
Recent was er een reden om mij cadeautjes te geven en hadden de lieve gevers kennelijk collectief besloten dat het tijd werd dat ik de verzorgingsproducten anno 2016 tot me kon nemen en diverse keuzes gemaakt uit het gigantische aanbod. Producten die op tv worden aangeprezen omdat ze onder de douche zo ‘rijkelijk schuimen’ en je huid heel zacht maken.
Dat schuim wordt meestal veroorzaakt door Sodium Laureth Sulfate, kortweg SLS. (Nederlandse naam Natriumlaurylethersulfaat of NLES) Dat stofje is super goedkoop voor de industrie en schuimt extreem. Iets duurder is een van kokos gemaakte variant die vaak in ‘natuurlijke’ producten gebruikt wordt.
De stofjes hebben gemeen dat ze niet alleen schuimen, maar ook vet oplossen. Dus ook huidvet en ook je haar kan er van uitdrogen.
Dus voegt de industrie er weer stofjes aan toe die je huid dienen te ‘hydrateren’. Niks aan de hand dus?
Wel. Je wordt bedonderd en zo aangezet tot meer en duurdere producten kopen EN het is slecht voor je lichaam en het milieu. Want die ‘verzorgende’ producten spoel je grotendeels door het douche- of gootsteenputje. De beschermende laag van je huid wordt aangetast met alle risico’s van dien.
De ontvettende schuimmakers zitten in alle verzorgingsproducten die ‘moeten’ schuimen, van shampoo tot tandpasta. De SLS in tandpasta kan aften in je mond veroorzaken. Om maar eens wat te noemen. Omdat ik vaak mijn handen moet wassen werd de huid van mijn handen zo beschadigd door de stofjes in goedkope stukjes zeep of in de pompjes met handzeep, creamy of niet, dat ik nog steeds meerdere keren per dag handcrème op moet smeren. Kassa!
Wat was er mis met een eenvoudig stukje zeep en af en toe jezelf en je huid verwennen met een lekkere bodylotion o.i.d.?
Dat eenvoudige stukje zeep zonder die synthetische schuimmiddelen is moeilijk te krijgen en inmiddels vanwege de zeldzaamheid en omdat het vaak handwerk is, zeer duur geworden.

Ik heb ze geprobeerd die foams en gels voor onder de douche van gerenommeerde merken. Ze laten steevast een raar filmpje op mijn huid na dat zich slechts met moeite laat afwassen. Dat filmpje moet kennelijk er voor zorgen dat mijn huid zacht aanvoelt, maar je voelt dat filmpje dus, niet mijn huid…

Waar is de babyshampoo gebleven die niet prikte in de oogjes omdat het niet schuimde en waar mijn haar niet van uitdroogde??

Ik hoor u al denken: maar er zijn zoveel van die stofjes in schoonmaakmiddelen, in voedsel, in kleding en noem maar op. U kunt zich daar toch niet allemaal mee bezig gaan houden?
Maar als u tot hier gekomen bent met lezen, weet u alweer wat meer. Als het u allemaal teveel is geworden bevindt u zich in groot gezelschap. Dan is er in ieder geval éen simpel hulpmiddeltje: koop niets waarop namen van ingrediënten vermeld staan die u nauwelijks kunt uitspreken, laat staan van begrijpt wat het is.
Als we ophouden met oneerlijke producten kopen, moet de industrie wel met eerlijke producten gaan komen.

 

 

In 2012 schreef ik al dit artikel over SLS

One thought on “Oneerlijk schuim

  1. Pingback: Verdienmodel | matrja's nature

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s