Levensduur

Duurzaam dit, duurzaam dat, in de reclamespotjes is ineens van alles duurzaam. De fabrikanten worden er voor mij niet geloofwaardiger door. Want hoe zit het, om maar eens wat te noemen, met de levensduur van deze ‘duurzame’ producten?

Als je een elektrisch apparaat – al dan niet wettelijke verplicht – zuiniger maakt qua energieverbruik, is het daarmee dan meteen een duurzaam product? Hoe zit het met de levensduur van datzelfde apparaat? Steeds vaker zijn apparaten volgestopt met onderdelen die maar beperkt meegaan. Erger nog: losse onderdelen zijn vervangen door aan elkaar gesmolten delen zodat het goedkoper is om een nieuw apparaat te kopen dan het onderdeel vervangen.

Een goed voorbeeld vind ik de kraan op wastafel of boven de gootsteen. Vroeger waren kranen van duurzaam metaal en zo af en toe moest je een leertje vervangen. De kranen zelf gingen levenslang mee. Nu ‘roesten’ die kranen binnen enkele jaren door en de leertjes erin zijn verdwenen. Gaat je kraan lekken, moet je de hele kraan vervangen.

Als consument zijn we steeds meer gewend geraakt aan dat als iets kapot is, we het hele ding vervangen i.p.v. pogen het te repareren. Dat heeft voordelen van snelheid, maar heeft niets met duurzaamheid te maken.

Nog erger is het gesteld met het modebeeld dat ons wordt voorgehouden. We vervangen zaken in ons huis niet meer alleen omdat ze kapot zijn, maar omdat ze als ouderwets worden gezien.

Mijn kleindochter van net zeven vroeg me recent waarom ik zo’n smalle fiets heb. “Omdat ik hem al vele jaren heb,” zei ik. “Ja je hebt een ouderwetse fiets,” vond ze. “Heb je geen geld voor een nieuwe?”

Waarom zou ik een nieuwe kopen als deze nog goed is, ja zelfs nog goed in de lak zit?

Gisteren kwam een jongere vriend me ‘verrassen’ met een nieuw achterlicht die nu mijn reflector vervangt. Want toen we recent ’s avonds samen door de stad fietsten, vond hij mijn achterlicht te zwak en daarmee onveilig. Daar had hij gelijk in, maar ik vertelde hem die avond al dat de batterijtjes bijna leeg waren. Hij heeft die gisteren ook nog even voor me vervangen. Ik heb nu dus een dubbel achterlicht, lijkt wel een feestverlichting op basis van vier batterijen i.p.v. twee. “Zit je nooit meer zonder achterlicht,” vond de vriend laconiek, die nog steeds niet lijkt te begrijpen waarom ik zijn cadeautjes vaak niet positief ontvang. Ik hoop dat de ‘oude’ reflector binnenkort een nieuwe eigenaar vindt via de weggeeftafel in de buurt.

Als er weer eens in de buurt een huis van eigenaar verwisselt en het hele huis gestript wordt, worden de oude materialen rücksichtslos in een container gegooid. En… meestal moedwillig daarbij kapot gemaakt. Want stel je voor dat iemand die massief houten deur of die toiletpot of spiegel zou kunnen hergebruiken. Dat is niet goed voor de verkoop van die bouwmaterialen.

Consumentisme en levensduur van materialen hebben samenhang. Hetzelfde geldt voor mode. De woonverbeterprogramma’s op tv worden niet voor niets gesponsord door bouwmarkten en fabrikanten van bouwmaterialen. Ook de praatprogramma’s, vooral die overdag, werken hard mee aan het gevoel geven dat we nodig weer eens wat aan ons huis of garderobe moeten veranderen.

Er zijn wel lichtpuntjes: zoals kleine modehuizen die kleding maken op grond van recyclede materialen. Goedkoop zijn deze kleren echter allerminst. En steeds meer apparaten worden ‘refurbished’. Vooral bij telefoons is dit populair. Voor de mens met een smalle portemonnee lijkt dit een oplossing, maar ik blijf van mening dat we veel langer met een telefoon zouden kunnen doen als we niet zo massaal waren opgehitst met steeds sneller en beter. Dat apparaten die bij nieuwe ontwikkelingen horen zo snel vervangen ‘moeten’ worden, is echter ook wel enigszins te begrijpen. Maar waarom zou je een nieuwe stofzuiger kopen als de oude het nog doet? Of waarvan het snoer simpel vervangen zou kunnen worden?

Vraag je eens vaker af of wat je hebt niet gewoon nog goed genoeg is. En als je iets nieuws koopt, of het qua reparatiemogelijkheden eigenlijk wel zo duurzaam is als wordt beweerd.

Om consumentisme te veranderen en werkelijk duurzame spullen te genereren, zijn kritische consumenten nodig. Het zou ook wel eens kunnen helpen bij het verkleinen van de nu nog steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm. Misschien is het wel zo dat mensen die blij zijn met ‘afdankertjes’ in wezen rijker en wijzer zijn, dan zij die onbeperkt blijven vernieuwen wat ze hebben.

2 thoughts on “Levensduur

  1. Als supermarkten zoals AH zo doorgaan, bijv. met minder in een verpakking stoppen en tegelijk de prijs te verhogen, gaat dat misschien wel gebeuren Cis 😉
    Het schrapen van lonen terwijl de aandeelhouders steeds meer wordt uitgekeerd door hogere winsten, begint ook steeds meer mensen tot actie aan te zetten.
    Oneerlijkheid en ongelijkheid zijn goede aandrijfmotoren voor verzet. Zo hadden we hier afgelopen zaterdag een megaoptocht met keiharde muziek van bijna 2000 alternatief geklede jongeren die leuzen met zich meevoerden als ‘Het is ook onze stad’ omdat er wel gemeenschapsgeld naar dure projecten gaat, maar bezuinigd wordt op kleine subsidies voor jongerencultuur, zoals Ekko.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s