Met de kippen op stok

Wie gewend is om met de kippen op stok te gaan en bij  het krieken van de dag weer op te staan, komt in deze tijd van het jaar makkelijk slaap tekort, vooral als je ook nog eens last heb van de warmte.

Wie wil blijven slapen terwijl het licht wordt, kan baat hebben bij verduisteringsgordijnen, die al enige tijd flink in opkomst zijn. Ze helpen ook de warmte buiten te houden.

Voor het grote schuine raam in mijn slaapkamer heeft heel lang geen gordijn gehangen zodat de maan mijn bed kon beschijnen, maar toen ik vroeg wakker begon te worden van het licht heb ik een roze rolgordijn aangeschaft. Vanaf het krieken van de dag lag mijn bed in prachtig roze licht waar ik heerlijk bij kon doorslapen. Maar kennelijk hoor ik bij de mensen die bij het ouder worden steeds lichter gaan slapen. Toen het roze gordijn versleet, raadde een vriend me een verduisteringsgordijn aan. Een oplossing voor iemand als ik met een onregelmatig dag- en nachtritme. Ik ben niet zo van op vaste tijden naar bed gaan en opstaan. Het streven is er, maar het wordt desondanks nog wel eens laat.

Een van de redenen daarvoor is dat ik de stilte van de nacht in de stad kan waarderen. Als bijna iedereen slaapt, kan ik enorm genieten van met mijn hond een laatste wandeling maken en dan mijn eigen voetstappen en de spaarzame geluiden van nachtdieren kunnen horen. In deze tijd van het jaar worden we dan ook nog wel eens beloond met een ‘close encounter’ met een egel. Hoe drukker het overdag was, hoe meer ik de neiging heb tot nachtelijk wandelen.

Anders ligt dat als ik in de natuur ben. Zoals vorige maand op Vlieland waar ik verbleef in een appartement midden in het bos. Dan word ik wakker bij het krieken van de dag en is juist de heel vroege wandeling die waar ik het meest van geniet. De geluiden van de ontwakende natuur, nevels boven een ven, de eerste zonnestralen die hun best doen boven de toppen van de bomen uit te komen .

Het is ook mogelijk te genieten van het ontwaken van een stad, maar daar is met de beperkte wandelroutes door de stad voor mij weinig verrassends meer aan.

Veel vrienden van mij gaan vroeg naar bed en staan vroeg op. Ik begrijp de charme daarvan, vooral als ik in de natuur verblijf dus. En in deze tijd van het jaar is het ook in de stad heerlijk om de dag fris te beginnen voor het warm wordt. Maar een ding zal ik nooit begrijpen: waarom zou je in de winter vroeg opstaan terwijl het nog donker en heel koud is? Dat doen de dieren die overdag leven ook niet 😉.

Wat ik me nu afvraag: hoe gaat dat met kippen in legbatterijen? Hebben die nog enig besef van dag en nacht?

2 thoughts on “Met de kippen op stok

  1. Ook niet mijn ding, dat vroeg opstaan bij winter, zelfs ook nu niet met het constant aan regenbuien. Het schept geen plezier om daarin te gaan wandelen.

    Een hel en nachtmerrie moet het zijn, niet alleen voor de honderdduizenden kippen opeengepakt in veel te kleine kooien…pure schande. Maar ook veel vee lijdt hieronder.

    Schitternde blog, je schrijft prachtig. 👌

Plaats een reactie