Sletten

Op een feestje stond ik wat achteraf de gezelligheid te observeren, toen ik een gesprek opving van twee mannen, zo te zien allebei dik in de 30 en afgaande op hun gespreksonderwerp beiden single. Ze hadden duidelijk zin in seks en een van de mannen adviseerde de ander om contact te zoeken met een vrouw die makkelijk te versieren zou zijn. Terwijl ze daarover pikante details uitwisselden, drong tot me door dat ik die vrouw tamelijk goed kende. Wat vond ik het gênant om die mannen zo over haar te horen praten! 

Bij de eerstvolgende ontmoetingen met haar zocht ik naar een moment dat ik haar onder vier ogen kon spreken. Toen het eindelijk zover was, had ik al weken na kunnen denken over hoe ik e.e.a. met haar zou bespreken. Heel voorzichtig en zorgvuldig legde ik haar uit hoe naar ik het vond zo over haar te hebben horen praten. Zoiets verdiende ze niet. Tot mijn verbijstering werd ze boos op mij. Waar ik de gore moed vandaan haalde om haar te bekritiseren. Maar dat deed ik helemaal niet! “Jij hebt makkelijk praten, jij hebt een relatie,” zei ze boos.  Als boodschapper van het slechte nieuws werd ik spreekwoordelijk onthoofd.

Die relatie van mij werd een paar jaar later verbroken en hij pakte zijn studie psychologie weer op, begreep ik uit een ‘paper’ die hij mij toestuurde en ging over ‘Self determination and Self Management’ waarin hij zijn liefdesrelaties evalueerde. Zijn drie langdurige relaties waren volgens hem geanonimiseerd, maar voor wie hem kent uiterst duidelijk. Verbijsterd keek ik naar een staatje dat aan de paper was toegevoegd en waarbij diverse interacties predicaten kregen van slecht tot zeer goed. De predicaten gingen o.a. over communicatie, ruzies en… seks. Ik kreeg in die laatste kolom een ‘zeer goed’.  Desondanks was ik er niet blij mee, ook al moest ik lachen toen ik zag dat die kolom bij zijn nieuwe relatie, door hem ‘culturele date’ genoemd, leeg bleek. Ik vond het een soort ‘bangalijst’.

De bangalijsten van de Utrechtse korpsleden haalden de afgelopen weken de landelijke pers en zorgden voor veel commotie, vooral bij de vrouwelijke korpsleden die allerlei seksuele predicaten kregen opgelegd.

Niet alleen mannen delen hun ervaringen met de andere sekse, vrouwen doen dat onderling ook. Maar vrouwen doen dat nog steeds vaker dan mannen met het oog op een mogelijke relatie. Terwijl (jonge?)mannen het vooral hebben over allerlei lichaamsdelen en actie bereidheden in bed, wisselen vrouwen vooral zaken uit als ‘heeft groot ego’, ‘loopt zijn pik achterna’,  ‘pakt alles wat hij krijgen kan’,  maar hebben het ook over zijn muzieksmaak, zijn studie of baan, zijn kookkunsten en andere hobby’s.

Een man die alles pakt wat hij krijgen kan, is geen potentiële relatie kandidaat.  Al was het maar omdat vreemd gaan dan meer voor de hand ligt. En meisjes wordt nog steeds geleerd dat ze hun seksuele lusten niet zomaar kunnen botvieren. Al komt seks puur om de seks in onze samenleving steeds vaker voor en krijgen de meeste meisjes niet meer van thuis mee dat ze seks moeten uitstellen tot het huwelijk, vrouwen krijgen nog steeds het beeld mee dat als je te makkelijk bent met seks, het moeilijker is om een goede relatie te krijgen. Want mannen willen geen ‘afgelikte boterham’, is de opvatting.  Terwijl mannen met veel veroveringen een ‘lucky boy’ worden genoemd, krijgen ‘makkelijke’ meisjes al snel het predicaat ‘slet’.

Zo’n bangalijst is dan ook vooral een vorm van ‘slut shaming’.  Er is een groot verschil tussen persoonlijke gesprekken en een lijst met seksuele predicaten aanleggen die breed wordt verspreid.

Er is ook iets mis met het beeld dat deze bangalijsten makende corpsleden hebben van hun eigen man zijn.  Als je jong bent gieren de hormonen wellicht door je lijf, maar het idee dat mannen altijd ‘aan’ staan zorgt voor veel misverstanden tussen de seksen.

Wat dat betreft is de minidocu ‘lucky boy’ die 21 april op de npo werd uitgezonden wellicht een eye-opener voor beide seksen.  Mannen willen ook wel eens niet, maar hebben kennelijk nooit geleerd om nee te zeggen. Meisjes die wel eens nee zeggen, worden op de bangalijsten uitgescholden.

Seks zonder liefde zoals in porno, blijkt bovendien voor allerlei verwarringen te zorgen.  Dat wist u natuurlijk al, maar wist u ook dat sommige jongens daarom niet eens aan seks durven te beginnen uit angst niet goed genoeg te zijn? En dat meisjes vaak seks hebben zonder dat ze er echt iets aan vinden?

Er zijn meer taboes op seks dan we denken. Die op bangalijsten mogen van mij blijven.

Plaats een reactie