Siliconen in haarproducten

Kappers moeten een deel van hun inkomsten halen uit de producten die ze verkopen, dus als zij je vertellen dat alle producten die je in de winkel kunt kopen siliconen bevatten en dat slecht is voor je haar, is dat iets wat ik een beetje wantrouw.
Die siliconen vormen een laagje om je haar, waardoor je haar zacht aanvoelt en gaat glanzen. Maar in feite vindt er geen echte verzorging plaats van je haar. Vooral mensen met droog haar herkennen vast wel dit probleem: als je je haar verzorgd hebt ziet het er goed uit. Maar een of twee dagen later is het alweer droog.
Dit zou kunnen duiden op dat de kappers gelijk hebben.
Tijd voor onderzoek dus.

Er bestaan in water oplosbare siliconen. Die wassen gemakkelijk uit. Siliconen die niet in water oplosbaar zijn bouwen een steeds dikker laagje rond je haar.
Siliconen hebben veel verschillende namen, die kun je niet allemaal onthouden, maar dit kun je misschien wel onthouden: alles wat eindigt op -cone, -conol, -col of -xane is niet in water oplosbaar.
Ik pak er de loep maar eens bij en bekijk de kleine lettertjes op conditioners::

Loving Blends: amodimethocone, propylene glycol (houdt vocht vast)
Andrelon: Dimethicone (maakt filmpje om het haar), amodimethicone
Elvive: amodimethocone

De kappers hebben gelijk dus. Maar eh, de kapper die het me vanmorgen vertelde gebruikt kappersmerk Matrix en wat lees ik op hun conditioner: amodiomethcone.
Hoe zit het dan met die silicone (die kennelijk door elke fabrikant net ietsje anders wordt gespeld)?
Ik lees: ” aminopropyl dimethicone en amodimethicone zijn niet water oplosbare siliconen, maar het veroorzaakt niet zo snel build up. Deze siliconen kun je uit je haar wassen met een shampoo dat cocoamidopropyl betaine bevat. Je hebt dus geen sulfaat shampoo nodig.”

Ik lees “: “Cocamidopropyl betaïne is een amfoteer surfactans (= oppervlaktespanning verlagend middel) dat wordt gebruikt als schuimmaker in vele ‘rinse off’ huidverzorgingsproducten. Deze stof is de uitzondering op de regel dat contactallergie op cosmetica wordt veroorzaakt door de ‘stay on’ producten.”
Even goed lezen. Het betekent dus “potentieel beroepsrisico voor mensen werkzaam in het kappersvak en in de schoonheidssalons”.

Ik heb er maar vanaf gezien de etiketten van shampoos te controleren op Cocamidopropyl betaïne.

1 thoughts on “Siliconen in haarproducten

  1. Pingback: Verdienmodel | matrja's nature

Plaats een reactie